arwa.cz
Obsah

Headhunting – klíč k Vaší kariéře

Obsah

V dnešním konkurenčním pracovním trhu je headhunting stále více populární metodou pro nalezení kvalitních pracovních příležitostí. Ale co to vlastně headhunting je, a jak může pomoci ve vaší kariéře? V tomto blogu se podíváme na to, co headhunting obnáší, pro koho je vhodný, a jak můžete tuto službu využít pro svůj profesní růst.

Co je Headhunting?

Headhunting, známý také jako executive search, je proces, při kterém specializovaní rekrutéři (headhunteři) aktivně vyhledávají vysoce kvalifikované kandidáty pro specifické, často vysoce postavené nebo specializované pozice. Na rozdíl od tradičního náboru, kde kandidáti sami reagují na inzeráty, headhunteři přímo oslovují vybrané jedince s nabídkami práce.

Kdo dělá Headhunting?

Headhunting provádějí specializované náborové agentury nebo interní HR týmy větších společností. Tyto agentury mají rozsáhlé sítě kontaktů a důkladně rozumějí potřebám trhu i specifikům jednotlivých odvětví.

Pro koho je Headhunting dobrý?

Headhunting je ideální pro:

  • Vysoce kvalifikované profesionály: Jednotlivci s rozsáhlými zkušenostmi nebo specializovanými dovednostmi jsou často cílem headhunterů.
  • Manažery a vedoucí pozice: Headhunting je běžně využíván pro obsazení manažerských a vedoucích pozic.
  • Osoby hledající kariérní postup: Pro ty, kteří hledají posun v kariéře nebo změnu oboru, může být headhunting cenným zdrojem.

Jak najít novou práci přes Headhunting?

  • Budujte profesionální síť: Aktivní účast v profesních sítích a na odborných akcích zvyšuje vaši viditelnost.
  • Optimalizujte svůj LinkedIn profil: Mnoho headhunterů využívá LinkedIn pro identifikaci potenciálních kandidátů.
  • Spolupracujte s náborovými agenturami: Registrace u specializovaných náborových agentur může zvýšit vaše šance být vyhledán.

Headhunting jen pro manažerské pozice?

Ačkoliv je headhunting často spojován s vyhledáváním kandidátů pro vyšší manažerské pozice, rozšiřuje se i do dalších oblastí. Firmy hledají talentované jedince pro různé role, včetně středního managementu, specializovaných technických pozic a dokonce i pro unikátní role v různých odvětvích.

Průvodce procesem Headhuntingu: Od prvního telefonátu po zaměstnání

Headhunting je unikátní proces, který se liší od tradičního hledání práce. Tento průvodce vás provede krok za krokem od prvního kontaktu s headhunterem až po nastoupení do nové pozice.

Krok 1: První kontakt

  • Telefonát nebo email: Headhunter vás obvykle kontaktuje telefonicky nebo emailem. Tento první kontakt je obvykle stručný, s cílem zjistit, zda máte zájem o novou kariérní příležitost.
  • Reakce: Pokud máte zájem, domluvíte si schůzku pro podrobnější diskuzi. Pokud ne, slušně odmítněte a můžete požádat o zachování kontaktu pro budoucí příležitosti.

Krok 2: První schůzka

  • Osobní setkání nebo videohovor: Tato schůzka slouží k hlubšímu pochopení vašich kariérních cílů, zkušeností a očekávání.
  • Diskuze o nabídce: Headhunter vám představí konkrétní pozici, včetně informací o společnosti, kultuře, očekávaných úkolech a benefitech.

Krok 3: Hodnocení a výběr

  • Posouzení vaší kandidatury: Headhunter zhodnotí, zda odpovídáte požadavkům pozice.
  • Reference a doporučení: Může být požadováno poskytnutí referencí nebo doporučení od předchozích zaměstnavatelů.

Krok 4: Představení zaměstnavateli

  • Předání vašeho profilu: Pokud jste vybrán jako vhodný kandidát, headhunter předá váš profil a doporučení zaměstnavateli.
  • Setkání se zaměstnavatelem: Následuje setkání nebo série pohovorů se zaměstnavatelem.

Krok 5: Pohovory

  • Příprava: Headhunter vám poskytne podrobné informace a tipy pro úspěšný pohovor.
  • Pohovory: Můžete absolvovat jeden nebo více pohovorů, v závislosti na požadavcích zaměstnavatele.

Krok 6: Nabídka a vyjednávání

  • Nabídka práce: Pokud jste úspěšný, obdržíte pracovní nabídku.
  • Vyjednávání: Headhunter může pomoci s vyjednáváním podmínek smlouvy, včetně platu a benefitů.

Krok 7: Přijetí nabídky

  • Rozhodnutí: Po zvážení nabídky se rozhodnete, zda ji přijmete.
  • Podpis smlouvy: Po přijetí nabídky následuje podpis pracovní smlouvy.

Krok 8: Přechod do nové pozice

  • Výpovědní doba: Pokud jste v současné době zaměstnán, budete muset dodržet výpovědní dobu.
  • Nástup do práce: Po ukončení výpovědní doby nastoupíte do nové pozice.

Proces headhuntingu je komplexní a vyžaduje aktivní účast a komunikaci na obou stranách. Důležité je být otevřený novým příležitostem a udržovat profesionální přístup během celého procesu. S pomocí headhuntera můžete objevit a získat pozice, které by jinak mohly zůstat skryté.

Headhunting může být významným krokem ve vaší kariéře. Ať už jste zkušený profesionál nebo hledáte významný kariérní posun, headhunting vám může otevřít dveře k novým a vzrušujícím příležitostem. Klíčem je být viděn a aktivní ve svém oboru, a nebojte se navázat spolupráci s profesionály v oblasti náboru.

hly zůstat skryté.

Časté otázky na Headhunting – Váš průvodce kariérním růstem

Co je Headhunting?

Odpověď: Headhunting je proces, při kterém specializovaní rekrutéři aktivně vyhledávají kvalifikované kandidáty pro specifické, často vysoce postavené nebo specializované pozice.

Jak se liší headhunting od tradičního náboru?

Odpověď: Na rozdíl od tradičního náboru, kde kandidáti reagují na inzeráty, headhunteři přímo oslovují vybrané jedince s nabídkami práce.

Jak mohu být zahrnut do procesu headhuntingu?

Odpověď: Budujte svou profesní síť, udržujte aktivní a atraktivní LinkedIn profil a zvažte registraci u specializovaných náborových agentur.

Jaké typy pozic jsou obvykle cílem headhuntingu?

Odpověď: Headhunting je často zaměřen na vyšší manažerské pozice, specializované technické role a unikátní pracovní příležitosti v různých odvětvích.

Jak probíhá první kontakt s headhunterem?

Odpověď: Headhunter vás obvykle kontaktuje telefonicky nebo emailem s nabídkou nebo informací o potenciální pracovní příležitosti.

Jaké informace bych měl/a poskytnout headhunterovi?

Odpověď: Poskytněte informace o vašich profesních zkušenostech, dovednostech, kariérních cílech a preferencích ohledně nové pozice.

Jak probíhá vyjednávání o pracovních podmínkách?

Odpověď: Po úspěšném pohovoru headhunter může pomoci s vyjednáváním podmínek smlouvy, včetně platu, benefitů a dalších pracovních podmínek.

Je běžné, že headhunter požaduje referenční doporučení?

Odpověď: Ano, je běžné, že headhunter požádá o referenční doporučení od předchozích zaměstnavatelů nebo profesních kontaktů.

Jak dlouho trvá proces headhuntingu?

Odpověď: Proces může trvat od několika týdnů do několika měsíců, v závislosti na specifikách pozice a rychlosti jednání mezi všemi zúčastněnými stranami.

Jaké jsou výhody spolupráce s headhunterem?

Odpověď: Spolupráce s headhunterem může poskytnout přístup k exkluzivním pracovním příležitostem, profesionální poradenství a podporu během celého procesu hledání práce.

Co bych měl/a dělat, pokud nejsem zájemcem o nabízenou pozici?

Odpověď: Pokud nemáte zájem o nabízenou pozici, slušně odmítněte a vyjádřete přání zůstat v kontaktu pro budoucí příležitosti.

Jak mohu zvýšit své šance být vybrán headhunterem?

Odpověď: Pracujte na svém profesním profilu, udržujte aktivní online přítomnost, budujte síť kontaktů a udržujte dobré vztahy s předchozími zaměstnavateli a kolegy.

Picture of ARWA Personaldienstleistungen s.r.o
ARWA Personaldienstleistungen s.r.o

ucházejte se za 60 sekund

Jméno, Telefon, E-mailová adresa.

Více článků

Headhunting – klíč k Vaší kariéře