arwa.cz
Obsah

Jak mohu posílit svůj imunitní systém?

Obsah

Co je vlastně imunitní systém?

Imunitní systém je vlastní obranný a monitorovací systém našeho těla, který je tvořen vysoce komplexní sítí orgánů a tkání. Zúčastněné orgány a tkáně, které jsou pro tento proces důležité, jsou lymfatický systém, brzlík, kostní dřeň, slezina, střevo, kůže a sliznice, jakož i specializované imunitní buňky a neurotransmitery. Hlavním úkolem imunitního systému je obrana proti patogenům a jiným cizím látkám. Protože naše tělo je každý den vystaveno bakteriím, virům nebo plísním, musí náš imunitní systém pracovat dnem i nocí, aby chránil organismus před infekcemi a nemocemi. Jaké jsou příčiny oslabeného imunitního systému? Trvalý stres: Trvalý stres ovlivňuje imunitní systém jako celek. Ve stresových situacích naše tělo uvolňuje stresové hormony (například adrenalin). Náš imunitní systém v zájmu ochrany před nemocemi vytváří také imunitní buňky. Pokud se tělo po stresující fázi nedokáže plně zotavit, vede to k trvalému stresu organismu. Zvyšuje se hladina stresového hormonu a snižuje se počet a aktivita imunitních buněk. To oslabuje náš imunitní systém a zvyšuje jeho náchylnost k patogenům. Spánek: Příliš málo spánku (trvale méně než 6 hodin) vede k uvolňování stresových hormonů, které pak potlačují imunitní systém. Nedostatek tekutin: Kvůli nedostatku tekutin nejsou naše sliznice chráněny filmem tekutin. To usnadňuje pronikání patogenů. Současně nelze znečišťující látky správně vylučovat.

S těmito vitamíny a minerály můžete posílit imunitní systém:

Vitamin A:Vitamin A pomáhá udržovat zdravou pokožku a sliznice. Tento vitamín se nachází v mléce, mléčných výrobcích, zelenině a ovoci. Železo: Pokud je příjem železa příliš nízký, fagocyty jsou méně aktivní a tělo produkuje méně protilátek. Zdrojem železa je např. maso, ořechy a obilné výrobky.

Vitamin D: „Sluneční vitamín” má funkci při dělení buněk a podporuje aktivaci a reakci bílých krvinek. Nachází se například v rybách, avokádu a houbách. Měď: Bohatým zdrojem mědi jsou měkkýši, luštěniny, celozrnné výrobky, ořechy a kakao.

Vitamin C: Vitamin C přispívá k normální funkci imunitního systému, zejména během intenzivní fyzické aktivity a po ní.

Brambory, zelenina a ovoce jsou dobrým zdrojem vitaminu C. Zinek: Zinek se podílí na mnoha metabolických procesech v celém těle a mimo jiné reguluje imunitní odpověď. Maso, vejce, mléko a mléčné výrobky obsahují hodně zinku. Jak přirozeně posílit imunitní systém: Cvičením po dobu 30 až 45 minut denně na čerstvém vzduchu nejen zvyšuje odolnost proti stresu, ale také posiluje imunitní systém. Aby sliznice v nose a hrdle nevyschly, měli byste větrat alespoň třikrát denně po dobu 10 minut. To je nutné, zejména v kancelářích. Dobrý noční spánek s průměrnou dobou spánku 7 až 8 hodin může posílit váš imunitní systém. Nezapomeň! Úzkost a stres jsou největším nepřítelem imunitního systému.

Podpořte tedy své zdraví a posilujte svůj imunitní systém, jak nejlépe můžete.

ARWA Personaldienstleistungen s.r.o
ARWA Personaldienstleistungen s.r.o

ucházejte se za 60 sekund

Jméno, Telefon, E-mailová adresa.

Více článků

Vzor životopisu

Úvod Životopis je základním kamenem každého úspěšného hledání práce. Je to první příležitost, jak udělat dojem na potenciálního zaměstnavatele a zdůraznit vaše dovednosti a zkušenosti.

SLEDUJTE HNED

Jak mohu posílit svůj imunitní systém?