arwa.cz
Obsah

Nejlepší personální agentura

Obsah

Nacházíte se v situaci, kdy potřebujete externí pomoc s obsazením volného pracovního místa či Vy sami hledáte práci? Jedním z řešení je samozřejmě personální agentura. Váš HR tým může být zaneprázdněn a Vy nutně musíte co nejdříve sehnat kandidáty na určitou pozici. Rozhodnete se tedy oslovit nějakou personální agenturu, ať Vám s náborem pomůže. Tato situace ale vyžaduje pečlivou přípravu a oslovení té správné personální agentury, která Vám najde vhodné zaměstnance. V dnešní době se můžete setkat hned s několika personálními agenturami, ale najít tu správnou, která splní všechna Vaše očekávání a najde Vám vhodné zaměstnance, už tak jednoduché není. Pokud naopak hledáte zaměstnání a zatím se Vám nedaří najít právě Vaše vysněná pozice, je čas si nechat pomoct od profesionální personální agentury, která se o vše postará. Nevíte si rady, jak se co nejlépe připravit a jak vybrat tu nejlepší personální agenturu pro Vás či pro Vaši firmu?

Co je personální agentura a o co se stará?

Prvně si pojďme podrobněji vysvětlit, co to vlastně personální agentura je a co všechno bychom od dobré personální agentury měli očekávat. Stručně řečeno, je to firma, která funguje jako prostředník mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. V jiném případě funguje jako prostředník mezi uchazečem, který hledá práci a mezi firmou. Jsou to externí náboráři, kteří spolupracují s různými společnostmi a podniky, aby jim pomohli najít, prověřit a úspěšně najmout kandidáty vhodné pro danou organizaci a samozřejmě i pro danou pozici.

Agentury ale dostanou provizi až poté, co je jejich navrhovaný potenciální zákazník přijat. Pro personální agenturu je velice důležité si dát záležet s výběrem, aby obě strany byly spokojené a personální agentura tak také získala svůj podíl.

Proč spolupracovat s personální agenturou?

Abychom shrnuli výše uvedené, zde jsou 3 hlavní důvody, proč byste měli spolupracovat s personální agenturou.

Šetří Vaší firmě čas

Průměrná doba hledání vhodného zaměstnance je 42 dní. Díky spolupráci s personálními agenturami můžete zkrátit dny potřebné k získání talentů, které Vaše společnost potřebuje. Specializovaní náboráři najdou toho správného jednotlivce pro danou roli co nejúčinněji a nejefektivněji prostřednictvím své široké sítě a databáze životopisů. Kromě získávání zdrojů zvládnou také většinu časově náročných aspektů náborového procesu, jako je screening, úvodní pohovor apod. Kromě toho můžete také snížit náklady v některých oblastech, jako je zveřejňování pracovních inzerátů, náklady na přesčasy, náklady na školení a další.

Pomůže Vám oslovit ty nejlepší talenty

Díky své nerozdělené pozornosti a lepší kapacitě získávání zdrojů přijímají další opatření k získávání kandidátů na více platformách a důkladně je prověřují. Ať už prostřednictvím telefonických pohovorů, hodnotících testů a dalších, postarají se o to, aby prošli pouze ti, kteří by byli pro Vaši společnost přijatelní a vyplní Vaše volná pracovní místa. Vyřadí ty, kteří se nehodí, a budou pokračovat pouze s kvalifikovanými lidmi, kteří se dokážou přizpůsobit cílům a záměrům Vaší organizace. Když to spojíme s předchozím bodem, mohou ušetřený čas využít k tomu, aby byli kvalitní kandidáti prověřováni správně a beze spěchu.

Najde pozice i z odborných oblastí

Pomáhá získávat talenty ve vysoce poptávaných oblastech. Lidé často spolupracují s personálními agenturami, aby hledali pomoc na těžko obsaditelná zaměstnání. Nemusí to být otázka časové zdrženlivosti, ale spíše tvrdého soupeření o určité pozice. To platí zejména pro pozice na vyšší úrovni nebo oblasti s vysokou poptávkou, jako jsou technologie, digitální technologie, marketing atd. Mnoho společností bojuje o nejlepší z nejlepších a vyžaduje to velké dovednosti. Náboráři takových personálních agentur jsou vyškoleni, aby dobře vyjednávali a přesvědčili kandidáty, aby nastoupili. Jejich nasbírané zkušenosti v této záležitosti jim také pomáhají se zlepšovat.

Personální agentura: z pohledu firmy

Prvním krokem při výběru nejlepší personální agentury je jasné vysvětlení Vašich náborových kritérií. Ujasněte si, koho vlastně pro svou firmu hledáte a kolik hledáte zaměstnanců. Všechna náborová kritéria, která si ve firmě ujasníte, pak jasně promítnete personální agentuře.

Co všechno mají obsahovat náborová kritéria?

● počet zaměstnanců, které hledáte

● přesně specifikovat pozici, kterou chcete obsadit

● dodat veškeré informace o Vaší firmě, které bude personální agentura prezentovat uchazečům

● Vaše očekávání od daného uchazeče (pokud se jedná o velmi unikátní a důležitou pozici, která vyžaduje odbornost)

● termín, do kdy potřebujete pozici obsadit

Pokud se Vám podaří dát dohromady všechna tato kritéria, jste blíže k dosažení Vašeho cíle.

Personální agentura: z pohledu nezaměstnaného

Hledáte zaměstnání a žádná nabídka práce Vás zatím nezaujala? Pokud nechcete skončit na úřadu práce a snažíte se ze všech sil a přesto se Vám nedaří najít Vaše vysněné povolání, je někdy lepší si nechat pomoct od personální agentury. Dle Vašich požadavků a zkušeností je schopna Vám najít takového zaměstnavatele, ať jste spokojeni Vy sami i druhá strana. Téměř stejně jak již bylo zmíněno výše, je třeba si sepsat kritéria pro agenturu, dle které se budou řídit při hledání Vaší práce.

Co všechno mají obsahovat kritéria?

● všechny Vaše dosavadní zkušenosti

● schopnosti

● představa a očekávání o dané pozici

● platové ohodnocení

Jak poznat nejlepší personální agenturu?

Zúžte vyhledávání na ty, které vyhovují Vašim kritériím. Toto je pravděpodobně nejdůležitější krok ze všech a později by Vám pomohl v následujících částech. V první řadě, jaký typ personální agentury potřebujete? Pokud se jedná o dočasného nebo smluvního pracovníka, pak je nejlepší volbou personální agentura. A co vrcholní manažeři? Headhuntingové agentury jsou v této oblasti nejlepší.

Pokud hledáte zaměstnance na plný úvazek, pak byste měli hledat tradiční náborovou firmu. Musíte si uvědomit, že existují i specializované agentury. Na rozdíl od těch obecných má tato náborová agentura výhodu najít vysoce kvalifikované talenty, kteří se skutečně specializují ve svém oboru. Proč? Protože chápou mezery v talentu na trhu a pomáhají rychleji obsazovat pozice tím, že poskytují kandidáty, kteří se nejlépe hodí pro takové speciální role.

Zkušení náboráři

Ptát se na agenturu je jedna věc, ale vědět, jak jejich náboráři pracují, je věc druhá. Dalším krokem při výběru nejlepší personální agentury je prověření zkušeností jejich zaměstnanců. Existuje mnoho způsobů, jak na to jít.

Můžete s nimi mluvit přímo a zeptat se, jaké jsou jejich metody.

● Co dělají, aby předem prověřili kandidáty?

● Je to osobní setkání nebo se to provádí online nebo telefonicky?

● Jak získávají kandidáty? Aktivní vyhledávání na platformách jako LinkedIn, Facebook a další – (což je efektivní, protože víte, že tam jsou jednotlivci, kteří hledají zaměstnání).

Dobrý náborář ví, že na světě je více pasivních kandidátů (70 % podle LinkedIn!) a tito jedinci mohou přinést vyšší ROI než aktivní kandidáti. Výzvou je, že ve skutečnosti nehledají novou práci, ale mají zájem zkusit jiné zajímavé příležitosti někde jinde. Pokud je náborář zkušený, bude schopen je přesvědčit, aby se nakonec přestěhovali. Tohle si určitě zapamatujte! Můžete také zkontrolovat reference a zpětnou vazbu na internetu. Určitě se objeví recenze klientů, kteří vyjádří svůj názor o jejich spolupráci. Dále jsou hybateli firmy. Měli by být dostatečně strategičtí a přesvědčiví, aby přesvědčili talenty a připojili se k Vaší společnosti. Tyto vlastnosti je také dobré od zkušeného náboráře očekávat. Jakmile najdete personální agenturu, která má náboráře s těmito zkušenostmi a působí na Vás přesvědčivým dojmem, můžete tuto agenturu zvážit a přidat si ji na Váš wish list. Nejlepší pracovní agentury Vás hned při prvním společném rozhovoru dokážou přesvědčit.

Pověst personální agentury mezi firmami

Existuje několik skvělých online platforem, kde můžete zkontrolovat všechny personální agentury, které jste si již vybrali nebo mezi kterými se teprve rozhodujete. Na internetu se dočtete skrze všelijaké recenze a doporučení od skutečných klientů a firem, kteří již s danými agenturami mají zkušenosti. Vždy nejlepší recenze, která Vám pomůže při rozhodování se, je recenze spokojeného klienta.

Jedním z nejčastějších důvodů, proč se volí personální agentury, je možnost ušetřit. Rozsah činností společností najímajících zaměstnance se může do značné míry lišit. Nikdy nevybírejte nejlevnější variantu. Místo toho porovnejte, co různé agentury nabízejí, a snažte se najít nejlepší poměr kvality a ceny. V závislosti na vašich potřebách zkontrolujte, jak vypadá proces náboru a jak jsou kandidáti testováni. Pokud chcete benefitovat ze zaměstnaneckého leasingu, vyberte si společnost, která se specializuje na komplexní řešení pro podnikání.

Čestná a otevřená komunikace

Vyzkoušejte si s náboráři z dané agentury fiktivní pohovor, dle kterého se můžete dále rozhodovat při výběru té nejlepší agentury. Nejdůležitější je totiž komunikace, způsob vyjadřování a přesvědčování. Je to přeci hlavní způsob, jak najít pracovní pozice s těmi nejlepšími. Je opravdu potřeba si udělat jasnou představu, zda je konkrétní agentura schopna poskytnout kandidátům to, co hledáte. K tomu musíte klást otázky personální agentuře stejně jako při pohovoru kandidátům. To Vám pomůže získat okamžitou představu o tom, zda jsou schopni vyhovět Vašim potřebám. Některé otázky, které jim lze položit, jsou:

● Mají kandidáty, které hledáte?

● Kolik času potřebují k tomu, aby pro Vás našli toho správného kandidáta?

● Jakou kontrolu kvality udělají pro identifikaci správného kandidáta?

Pokud budete mít z fiktivního pohovoru dobrý dojem, není důvod váhat při finálním rozhodování.

Online prezentace

To, jak se personální agentura prezentuje na internetu, Vám může říct hodně, vzhledem k tomu, že dnes na internetu najdete opravdu všechno a správná prezentace na webu, obzvláště firmy, je dobrá vizitka. Může Vám hodně prozradit o její značce, o tom, jak využívá nová média ke spojení s talenty a jak úspěšná je při zapojování pasivních kandidátů online. Sledujte společnost online a spojte se s jejich náborovými pracovníky na LinkedIn, abyste viděli, jak komunikují s kandidáty, jejich sítěmi a publikem.

Některé položky ke zvážení:

● Jak vypadají personalisté agentury online?

● Jsou aktivní na sociálních sítích?A jakých?

● Jsou součástí nějakých profesních sdružení?

● Přispívají do diskusí probíhajících v jejich oboru? Zní to odborně?

Když vyhledáváte název agentury na Googlu, vidíte nějaké příspěvky? Pokud ano, kde?

Myslete na výběr personální agentury z hlediska nákupu nového domu. Podívat se na jejich online přítomnost je podobné, jako byste si před prohlídkou samotného domu zjistili umístění a vlastnosti nemovitosti. Umožnilo by to kratší dojíždění do práce a do míst, která často navštěvujete? Máte dostatek pokojů pro ubytování vaší rodiny a hostů? Je lokalita a okolí dobře sladěno s vaším životním stylem?

Kdybyste se dívali jen na samotný dům a ignorovali tyto další faktory, mohli byste zjistit, že jedete 90 minut do práce, posloucháte hluk silnice v noci, když si chcete odpočinout od dne, a trávíte čas napravováním frustrace (velkých i malých), které Vám se mohl před podpisem listiny vyhnout. Z hlediska této metafory existuje dokonalý dům s dokonalým majetkem, ale jeho nalezení může vyžadovat trochu hloubání. Toto všechno můžete přirovnat také k výběru té správné personální agentury.

Široká škála pracovních příležitostí

Další bod, který by Vás určitě měl zajímat při výběru nejlepší pracovní agentury, je množství pracovních příležitostí. Pokud má na svém webu personální agentura mnoho pracovních příležitostí z různých oborů, je to dobré znamení. Množství pracovních pozic vypovídá o popularitě. Má-li personální agentura málo volných pozic, vysoká poptávka po této agentuře určitě není.

Velké portfolio pracovních nabídek v regionu

Tento bod souvisí s bodem výše a to konkrétně s pracovními pozicemi ve Vašem regionu, které agentura již poskytla či obsadila. Znáte někoho z okolí, komu již daná agentura pomohla? Má agentura několik referencí od lidí, kteří pracují na pozicích díky nim? Nejen na tyto dvě otázky, ale i na mnoho dalších je třeba znát odpověď, aby se Vám podařilo najít pro Vás tu správnou personální agenturu. Pokud hledáte seniorní nebo výkonné kandidáty, ujistěte se, že náborová agentura, kterou si vyberete, má předchozí historii s pozicemi na manažerské úrovni, nabízí vyhledávání vedoucích pracovníků a také služby headhuntingu, která je v poslední době velmi populární. Dobré znamení také je, pokud má agentura zkušenosti s různými druhy pozic. Mají v tom případě zkušenosti v několika oblastech a dokážou zaměstnat kandidáty s odlišnými vlastnostmi. Různorodost je velmi důležitá a nejlepší personální agentura by se měla postarat o spokojenost každého klienta.

Kvalifikace požadované praxe před zahájením práce

Další důležitou součástí náboru zaměstnanců skrze personální agenturu je také dostatečná kvalifikace. Pečlivá personální agentura se musí postarat o to, aby byl kandidát dostatečně kvalifikovaný a měl takovou praxi, jakou daná pozice potřebuje. Z pohledu firmy jakožto poptávajícího po kandidátech očekáváte ty nejlepší z nejlepších a pokud si zaplatíte kvalitní personální agenturu, samozřejmě se od ní kvalita očekává.

Pokud se dostatečně připravíte dle zmíněných bodů v tomto článku, budete blíž ke svému cíli – nábor těch nejlepších zaměstnanců (případně získání nového zaměstnání). Může se stát, že personálních agentur vyzkoušíte více, jelikož Vám nějaká nebude vyhovovat, i to se může stát.&& ;;

ARWA Personaldienstleistungen s.r.o
ARWA Personaldienstleistungen s.r.o

ucházejte se za 60 sekund

Jméno, Telefon, E-mailová adresa.

Více článků

Vzor životopisu

Úvod Životopis je základním kamenem každého úspěšného hledání práce. Je to první příležitost, jak udělat dojem na potenciálního zaměstnavatele a zdůraznit vaše dovednosti a zkušenosti.

SLEDUJTE HNED

Nejlepší personální agentura