arwa.cz
Obsah

Personální agentury – krok správným směrem

Obsah

Představte si, že jste firma, která potřebuje kvalifikované kandidáty na volné pozice. Snažíte se najít jen ty nejlepší talenty, kteří mohou Vaš byznys posunout dopředu. Nebo jiná možnost: hledáte zaměstnání. Zatím se však nevyznáte na trhu práce, nemáte s hledáním práce příliš zkušeností a v seznamu otevřených pozic se trochu ztrácíte.

Jak tedy vyřešit obě situace? Odpověď je jednoduchá – personální agentury! Jsou to světoznámí odborníci na hledání práce a zaměstnanců. Osobní agentury najdou špičkové talenty pro libovolný projekt vaší firmy a podpoří zaměstnance při hledání jejich vysněné práce.

Nábor nových zaměstnanců může být pro společnost nákladný a časově náročný proces, který vyžaduje hodně zdrojů, ale málokdy poskytuje nějaké záruky. Zaměstnavatelé si přece plně uvědomují hodnotu špičkových talentů – osobností, které budou rozvíjet firemní brand a posouvat značku dopředu. HR oddělení čelí složité výzvě – přilákat ty nejlepší talenty do podniku a zajistit, aby tito noví zaměstnanci okamžitě zapadli do týmu a zhodnotili firemní kulturu jako motivující a přínosnou.

Koncepce personálních agentur je jednoduchá: potřeby společnosti + schopnosti zaměstnance = dokonalá shoda. Často se stává, že je pro obě strany trhu práce nesmírně komplikované se vzájemně najít. Ze spolupráce s personálními agenturami profitují jak firmy, tak zaměstnanci. Jak? Služby personálních agentur šetří čas a pomáhají efektivnímu chodu firmy.

Vysvětlíme tento koncept z pozicí firmy a ucházeče ↓

Pokud jsem firma, která hledá kvalifikované kandidáty:

  • Personální agentury nabízejí uchazečům dlouhodobé i krátkodobé zaměstnání. Ať už potřebujete sezónní pracovníky / zaměstnance na jednorázový projekt, nebo třeba lidi, kteří se do týmu zařadí na delší dobu – potřebné kandidáty najdete snadno a rychle.
  • Už žádné zdlouhavé a vyčerpávající způsoby hledání zaměstnance a nekonečné pracovní pohovory! Nábor zaměstnanců je pro korporace a menší podniky časově náročný. Personální agentura tento problém vyřeší za Vás. Jednoduše sdělíte kritéria požadovaného zaměstnance – a personální agentura udělá zbytek práce za Vás. Už žádné inzeráty, pohovory, dotazníky a telefonáty – soustřeďte se na své podnikání a svěřte proces náboru zaměstnanců profesionálům.
  • Kandidáty lze najít nejen na místní, ale i na mezinárodní úrovni. Nejsou žádná geografická omezení – personální agentury mohou najít kvalifikované zaměstnance po celém světě. Představte si situaci – žijete v České republice a potřebujete rodilého mluvčího portugalštiny, který by byl schopen pracovat na dálku. Takového kandidáta byste sami těžko našli. V databázi personálních agentur jsou potenciální zaměstnanci z celého světa – vítány jsou všechny jazyky a časová pásma!
  • V řadě případů potřebují zaměstnavatelé odbornou podporu při výběrovém řízení. Využití služeb personální agentury pro vyhledávání a získávání talentů a vyjednávání podmínek může snížit obrovský tlak na firmy. Tento přístup může organizacím pomoc najít lidi, které potřebují k dalšímu firemnímu rozvoji, přivést je na pohovor a zajistit jejich služby v rámci rozpočtu.

Tip před oslovením personální agentury: určete si svou podnikatelskou vizi a předem si stanovte kritéria pro zaměstnance. Co byste si měli určit?

  • Strategii firemního značky – to je nezbytná podmínka pro určení dalších kritérií pro uchazeče.
  • Dále typ zaměstnání, pracovní flexibilitu, úroveň komunikačních dovedností, speciální požadavky. Uveďte co nejvíce podrobností – to pomůže osobním agenturám vytvořit ideální nabídku pro vaši společnost.
  • Kromě pomoci při výběrovém řízení nabízejí všechny agentury záruční lhůty. Pokud se Vám uchazeč z nějakého důvodu nehodí, neplatíte nic a proces hledání zaměstnanců se začíná od začátku. S některými agenturami můžete vyjednávat o speciálních poplatcích, s jinými o záručních lhůtách, s některými o obojím. Vždycky se o tom musíte domluvit předem. Zejména pokud využíváte služeb personální agentury při nájmu většího množství lidí nebo jste nový zákazník, určitě se pokuste vyjednat obojí. Ať už je však záruční doba jakákoli, je rozhodující používat ji striktně jako zkušební dobu. Pokud nabízený kandidát nezapadl do Vašeho týmu, nechte agenturu začít náborový proces znovu.

Pokud jsem uchazeč, který hledá práci:

  • Pracovní agentury vám pomohou zorientovat se v nekonečném seznamu pracovních nabídek a firem. Prvním krokem bude přinést svůj životopis a vyplnit dotazník. Na základě těchto údajů si personální agentury udělají přehled o Vašich schopnostech, zkušenostech a potenciálních kariérních oblastí. Následuje osobní pohovor – to je nejlepší způsob, jak zjistit představy a cíle kandidáta. Poté agentura připraví seznam firem a volných pracovních míst – a začne je kontaktovat. Takže v podstatě jediné, co musíte udělat, je identifikovat své silné stránky, požadovaná pracovní odvětví a sdělit tyto údaje personální agentuře.
  • Už nemusíte hledat detailní informace o firmách. Personální agentury vám poskytnou všechny potřebné informace o společnosti: firemní kulturu, vize, oblasti rozvoje podniku. Protože každá společnost má svůj vlastní styl, je nutné se na zaměstnání v konkrétní společnosti připravit. S pomocí osobních agentur se dozvíte všechny argumenty pro a proti v konkrétní společnosti, získáte veškeré informace o takových specifikách, jako je dress code, teambuildingové aktivity, firemní kultura, tipy pro work-life balance atd.
  • Pokud se ucházíte o pracovní pozici bud‘ v korporaci nebo v menším podniku, je důležité získat pozitivní reference. Např. od předchozího zaměstnavatele nebo partnera společnosti. Kde můžete získat důvěryhodnou referenci? Od personální agentury! Po zjištění Vašich schopností, cílů a požadovaných karierních oblastí Vám personální agentura vytvoří komplexní přehled, který bude odrážet Vaši osobnost a profesní zkušenosti. Vzhledem k dlouhodobé spolupráci společností s personálními agenturami, jsou jejich reference považovány za cenné a důvěryhodné. Zejména kvůli tomu, že personální agentury mají silné zázemí pro identifikaci osobnosti a úrovně profesionality kandidátů.

Tip před oslovením personální agentury: je to v podstatě podobné jako u firem. Hlavním úkolem je mít vlastní představu o konkrétním zaměstnání.

  • Jaké požadavky jsou pro Vás přijatelné a jaké ne?
  • Jste ochotni pracovat za konkrétních podmínek?
  • Jaká firemní kultura vám vyhovuje nejvíce?
  • Jaká jsou moje kariérní očekávání? Pokud si tyto jednoduché otázky nepoložíte, může se stát, že nabízená pozice pro vás nebude přijatelná, například z osobních důvodů. Proto doporučujeme si předem vytvořit vizi vlastního profesního života.

10 hlavních výhod agenturního zaměstnávání

1. Rozsáhla databáze

Pro zaměstnavatele: pravděpodobně víte, že najít kvalifikovaného kandidáta je obzvlášť těžký úkol. Na současném trhu práce, kde si zaměstnavatelé navzájem konkurují o nejkvalifikovanější a nejzkušenější zaměstnance, je to ještě obtížnější. Přestože existuje spousta zdrojů pro hledání: webové stránky, sociální sítě, media atd. je stále složité najit toho pravého zaměstnance. Personální agentury již disponují rozsáhlou databází odborníků z celého světa. Nebude tedy docházet k trapným situacím při pracovních pohovorech, kdy najednou zjistíte, že Vám kandidát nevyhovuje. Setkáte se pouze s proaktivními profesionály, kteří mají vlastní cíle, ambice a jsou hotovy posouvat značku Vaši firmy dopředu. Kde jinde najdete tolik potenciálních zaměstnanců, kteří naplní Vaši podnikatelskou vizi?

Pokud jste zaměstnanec: personální agentura Vám nabídne stovky pozic, které nejsou nikdy externě vyhlášeny. Co to znamená? Firmy často zadávají seznam pracovních nabídek personálním agenturám napřímo. Na webových stránkách společnosti tedy tyto pozice neuvidíte. Děje se tak proto, že společnosti si přejí zaměstnávat pouze důvěryhodné odborníky a nechtějí trávit čas pohovory s nevhodnými kandidáty. Pro Vás to přináší další benefit – získáte tak přístup k mnoha interním pozicím – a rychleji najdete práci svých snů.

2. Příprava

Je důležité nepodcenit přípravu na pracovní pohovor. I malý detail může zkazit dojem z uchazeče. Personální agentura nabízí 3 hlavní oblasti přípravy: orientaci na trhu práce, dokumentaci a pracovní pohovor.

Orientace na trhu práce: uchazeč získá úplný přehled o potenciálních zaměstnavatelích v požadovaném oboru. Personální agentura se tedy postará o to, aby uchazeč získal jasnou představu o všech místech, kde se může ucházet o práci.

Dokumentace: Personální agentura pomáhá s formulováním inspirujícího motivačního dopisu a životopisu. V dnešním světě pravě životopis vytváří první dojem – zaměstnavatel většinou upřednostňuje kandidáty se strukturovaným a dobře napsaným CV. Poutavý motivační dopis navíc pomůže přesvědčit zaměstnavatele, že jste tím nejlepším možným kandidátem.

Pracovní pohovor: Agentury práce identifikují Vaše slabé a silné stránky, zhodnotí sebeprezentaci a připraví seznam otázek. Proběhne také pilotní pohovor – to je nejefektivnější způsob, jak pomoci uchazeči překonat nedostatek sebedůvěry nebo strach z mluvení na veřejnosti. Tedy až budete na skutečném pohovoru – nečeká Vás žádné nepříjemné překvapení. Již budete znát firemní kulturu, mít vlastní vizi a sebejistotu pro úspěšnou prezentaci.

3. Úspora času

Firmám může trvat mnoho měsíců, než najdou požadovaného kandidáta. Manažeři vědí, že proces náboru zaměstnanců většinou trvá dlouho: příprava vhodného inzerátu, prohlížení stovek profilů, několik kol pohovorů s kandidáty… Když máte na starosti konkrétní projekt, který musíte zvládnout v krátkém čase, není čas na dlouhé hledání. Odborníci s personálních agentur rychle najdou zaměstnance pro Vaši firmu.

Stejná situace je i z pohledu zaměstnance. Hledání práce může být poměrně vyčerpávající a dlouhý proces. Nekonečné prohlížení internetových stránek, zasílání životopisů řadě firem, čekání na odpověď, spousty telefonátů – tento proces může trvat i několik měsíců. Oslovení personální agentury je nejlepším řešením – ať už hledáte sezónní práci, nebo dlouhodobé zaměstnání, ušetříte svůj čas a energii.

4. Schopnost identifikovat talenty

Najít špičkové talenty v pracovní oblasti není snadný úkol. HR manažeři vědí, kolik času a energie stojí vyhledávání, pohovory a získávání těch nejlepších zaměstnanců. Často se stává, že firma musí přijmout nevhodné zaměstnance – jen proto, že se firmě nepodařilo najít ty nejlepší talenty. Největší obavou každé ambiciózní společnosti je průměrnost. Když zaměstnáváte kandidáty, kteří nepatří do skupiny tzv. top-performers, Vaše firma nikdy nedosáhne těch vynikajících výsledků, které určují nejprogresivnější společnosti na trhu.

Personální agentury mají své vlastní techniky vyhledávání kvalifikovaných kandidátů. Používají spoustu průzkumů, pohovorů a kladou kandidátům specifické otázky pro lepší identifikaci typu osobnosti a potenciálních směru profesního rozvoje. Personální agentury zajistí, aby společnosti už nikdy neměly mít potíže s hledáním těch pravých talentů.

5. Podpora

Pokud jste zaměstnanec, který hledá práci, pak personální agentura nabídne osobního konzultanta, který Vám kdykoli poradí. Konzultanti hrají ve světě hledání práce roli guru: pomohou Vám zorientovat se v množství volných pracovních míst a podpoří Vás při výběru práce, která dokonale odpovídá Vaší osobnosti. Můžete se na ně obrátit s jakýmkoli dotazem týkajícím se trhu práce, pohovorů, životopisu nebo s jakýmikoliv obavami ohledně vybrané společnosti.

Další důležitou zmínkou jsou pracovní pohovory. Profesionálové z personálních agentur již se dokonalé orientují v segmentech pracovního trhu, znají specifika jednotlivých společností, a proto Vás připraví na pohovor a zorientuji v otázkách, se kterými se můžete během pohovoru setkat. Proběhne několik pilotních pohovorů, kde se ověří Vaše sebeprezentace, rychlost reakce, Vaše vystupování a sebevědomí. Kde jinde najdete takového poradce, který Vás podpoří ve všech otázkách týkajících se hledání práce: volná místa, nábor, pohovory, kariérní oblasti?

6. Vyjednávání

Pokud se o práci ucházíte sami, mohou Vás při několika kolech pracovních pohovorů čekat některá “překvapení”: odlišný plat, pracovní prostředí, rozvrh. Musíte tedy vyjednávat o co nejlepších podmínkách – často to není ani zdaleka jednoduchý proces. Personální agentury tento problém řeší za klienty na základě získaných informací. Co přesně byste měli agentuře sdělit? Rozsah požadovaného platu, požadovaný kariérní směr, typ úvazku, pracovní podmínky atd. Nemusíte tedy s potenciálním zaměstnavatelem vyjednávat o detailech smlouvy. Jednou z hlavních otázek je plat. Personální agentury mohou vyjednávat jménem obou stran a dohodnout se na oboustranně přijatelném balíčku peněžních odměn. Pokud jsou obě strany od počátku seznámeny s podmínkami, je velká šance na uzavření pracovní smlouvy.

Totéž platí pro majitele firmy. Sdělte personální agentuře podmínky, které jste ochotni akceptovat: platové rozpětí, firemní benefity, typ úvazku, možnost práci z domova atd. Už nemusíte trávit čas na pohovorech s kandidáty, kteří se pro Vás nehodí. Stačí vybrat kritéria – a zbytek nechat na personální agentuře.

7. Dobrý start pro budoucí kariéru

Ať už se o práci ucházíte poprvé, nebo ne – využití služeb osobních agentur je skvělým zázemím pro Vaše profesní zkušenosti a vlastní rozvoj. Proč? Hlavní výhoda, kterou personální agentury přinášejí je orientace na trhu práce. Je to důležité, jelikož svět korporací, velkých a malých podniků je komplikovaný. Budete vědět, kde se uplatnit, abyste naplno využili svůj potenciál. Získáte komplexní přehled o všech výhodách a nevýhodách trhu práce. Bez pomoci personální agentury může trvat roky, než se na trhu práce snadno zorientujete. Pokud si v budoucnu budete hledat práci sami, budete vědět, co lze očekávat.

Po absolvování několika zkušebních pohovorů, které pořádá personální agentura, se stanete odborníkem na sebeprezentaci. V dnešním světě je to jedna z nejdůležitějších dovedností, protože schopnost prodat cokoli – sebe, svůj produkt, firmu, myšlenky atd. je tahounem ekonomického rozvoje! To by bylo iracionální – nechat si zničit kariéru trémou a nedostatkem sebedůvěry.

8. Zpětná vazba

Konstruktivní zpětná vazba Vašeho jednání je cenným přínosem pro budoucí zlepšení. Nezáleží na tom, zda hledáte práci nebo kandidáta. Pokud vaše prezentace nebo požadavky na uchazeče nejsou dostatečně vhodné, poznáte to až na základě zpětné vazby od protistrany.

Jste-li kandidátem: personální agentura zhodnotí Vaši sebeprezentaci, chování k nadřízeným a kolegům, komunikační schopnosti, styl motivačního dopisu. Máte tedy možnost podívat se na sebe zvnějšku. Personální agentura připraví pro Vás kompletní hodnocení: Vaše silné a slabé stránky, hlavní směry zlepšení. Tato zpětná vazba Vám pomůže stát se špíčkovým profesionálem, který je dostatečně sebevědomý, aby mohl vystoupit před publikem, a je připraven vytvářet plán vlastního profesního rozvoje.

Jste-li zaměstnavatel: spolupráce s personální agenturou je příležitostí k revizi požadavků na zaměstnance. Jsou třeba relevantní pro dnešní trh práce? Zacházíte se svými spolupracovníky spravedlivě? Nejsou mé požadavky příliš přísné? Zpětná vazba od personální agentury Vám pomůže zhodnotit Vaši pracovní kulturu a komunikaci se zaměstnanci.

9. Flexibilita

Tato výhoda je založena na principu “Just-In-Time”. Obecně to znamená, že děláte správné věci ve správný čas. Je to i ten správný střet zaměstnanecké nabídky a firemní poptávky po práci. V každém okamžiku můžete kontaktovat personální agenturu a najmout zaměstnance na požadovanou dobu a za předem stanovený plát. Žádná zbytečná omezení a časové ztráty. Kdykoli a kdekoli.

Tento princip platí i pro zaměstnance. Filozofie “Just-In-Time” umožňuje najít spoustu pracovních možností bez zbytečných omezení. Kdykoli můžete oslovit personální agenturu, vybrat si jakoukoli firmu v požadovaném oboru – proces je rychlý a kvalitní. Nepotřebujete k tomu žádné dodatečné náklady jak časové, tak finanční. Už žádné zbytečné bariéry mezi Vámi a zaměstnavatelem!

10. Efektivní pracovní inzerce

Někdy se stává, že když zaměstnavatelé inzerují volná pracovní místa, tak nedostanou přihlášky do vhodných uchazečů. Firmy hledají zkušeného kandidáta s úzce specializovanými dovednostmi. Životopisy, které ale dostanou, jednoduše neodpovídají jejich požadavkům. Často je to způsobeno špatným marketingem; vysoce kvalifikovaní lidé si inzerát prostě neprohlédnou. A pokud o této příležitosti nevědí, nemohou se o práci ucházet.

Výhodou personálních agentur je, že nejenže inzerují volná pracovní místa – a to jak na internetu, tak i “offline” – ale aktivně vyhledávají odborníky, kteří odpovídají popisu inzerované pozice. Personální konzultanti mohou navázat přímý kontakt jak s talentovanými jedinci, které již znají z minulosti a pomohli jim najít nové zaměstnání, tak oslovit I další uchazeče o danou pozici. Někteří odborníci možná aktivně nehledají nové kariérní příležitosti, a proto je konzultanti pravidelně kontaktují.

Stejný princip platí i pro firmy: pokud nejste mezinárodní korporace, pravděpodobně nemáte tisíce kvalifikovaných uchazečů, kteří by pro Vás chtěli pracovat. Konzultanti z personální agentury díky tomu perfektně “prodají” Vaši společnost uchazeči. Je to svého druhu marketing na trhu práce.

Na závěr: spolupráce s personálními agenturami má mnoho výhod. Jediný způsob, jak zjistit, zda je tato spolupráce pro Vaši firmu vhodná, je získat důvěryhodné odborníky z personálních agentur na základě doporučení nebo průzkumu. Tím pádem uvidíte, kdo nejlépe odpovídá firemním představám, vizím a může Vám pomoci vrůstu a efektivním rozvoji Vaší společnosti. Pokud chcete ušetřit čas a energii v procesu výběrového řízeni, využijte služeb personální agentury a zajistěte, aby byl proces náboru hladký a příjemný!

ARWA Personaldienstleistungen s.r.o
ARWA Personaldienstleistungen s.r.o

ucházejte se za 60 sekund

Jméno, Telefon, E-mailová adresa.

Více článků

Vzor životopisu

Úvod Životopis je základním kamenem každého úspěšného hledání práce. Je to první příležitost, jak udělat dojem na potenciálního zaměstnavatele a zdůraznit vaše dovednosti a zkušenosti.

SLEDUJTE HNED