arwa.cz
Obsah

Přetížení v novém zaměstnání – co dělat?

Obsah

V novém zaměstnání jsou nadměrné požadavky nevyhnutelné. Roli zde hraje mnoho faktorů. Shrnuli jsme pro vás příčiny, příznaky a důsledky a poskytli vám užitečné rady, jak se vypořádat s nadměrnými nároky v novém zaměstnání.

Příčiny přetížení v novém zaměstnání

Získání nové práce je vždy důvodem k radosti. Ale i když je první dojem dobrý, můžete se v novém zaměstnání cítit přetížení. Co by mohlo být příčinou? Možnými důvody, proč se v novém zaměstnání cítíte přetíženi, mohou být:

  • Pracovní zátěž je vyšší, než se očekávalo.
  • Úkoly jsou složitější, než se očekávalo.
  • Neexistují žádné odpovídající možnosti školení.
  • Kolegové jsou hrubí nebo nespolupracují.
  • Pracovní prostředí je emočně náročnější, než se očekávalo.
  • Společnost má špatnou pověst nebo se o ní šíří fámy.

Pokud se tedy v nové práci cítíte přetíženi, měli byste zvážit, zda je tento pocit oprávněný, nebo ne. Pokud si myslíte, že je to normální pocit, který časem přejde, můžete se pokusit situaci přijmout a promluvit si s kolegy.

Možná existují způsoby, jak si usnadnit práci nebo lépe poznat své kolegy. Pokud si však myslíte, že váš pocit zahlcení je oprávněný a že váš problém nemá řešení, měli byste zvážit, zda je tato práce pro vás ta pravá.

Známky toho, že jste přetíženi

Pokud se v nové práci necítíte dobře nebo si uvědomujete, že nedokážete plnit její požadavky, měli byste vyhledat pomoc. Protože často jsou to právě maličkosti, které vám ukazují, že jste přetížení.

Zde je několik příkladů:

  1. Často se cítíte ve stresu a pod tlakem. Těžko zvládáte práci.
  2. Máte problémy s dokončením práce ve stanoveném čase.
  3. Děláte chyby, které byste jinak neudělali.
  4. Člověk má pocit, že neodpovídá požadavkům práce. Člověk se cítí izolovaný a pod tlakem.
  5. Člověk se cítí izolovaný a osamělý. Člověk se bojí kontaktu.
  6. Bojíte se kontaktu s nadřízenými nebo kolegy.
  7. Člověk tráví spoustu času starostmi nebo přemýšlením o tom, co se pokazilo.
  8. Člověk se stáhne ze společenských aktivit a přestane ho bavit to, co dělal dříve.

Pokud u sebe zpozorujete některý z těchto příznaků, měli byste urychleně vyhledat pomoc – buď u svého nadřízeného, nebo u poradce/kouče, který vám pomůže situaci lépe zvládnout.

Důsledky přetížení

Není neobvyklé, že se lidé v novém zaměstnání cítí přetížení. První pobyt v novém prostředí a s novými úkoly může být velmi stresující. Pokud se však neustále cítíte přetíženi a nedokážete plnit požadavky práce, může to mít vážné následky.

Především to může vést ke ztrátě zaměstnání. Pokud člověk stále dělá chyby nebo neodvádí práci správně, může to vést k propuštění. Také pokud neustále voláte, že jste nemocní, protože prostě nezvládáte nároky práce, není to dobré řešení. V určitém okamžiku zaměstnavatel pojme podezření a zaměstnance propustí.

Ale i když o práci nepřijdete, důsledky přepracování mohou být velmi stresující. Stres a napětí mohou vést k psychickým problémům. Člověk se cítí špatně a často má také potíže se bavit nebo relaxovat v soukromí. Vztahy s přáteli a rodinou trpí kvůli pracovnímu tlaku.

Pokud si tedy všimnete, že jste v nové práci přetížení, měli byste s tím rozhodně něco udělat. Promluvte si o svých potížích s nadřízeným a pokuste se společně najít řešení. Pokud to není možné nebo se situace zhoršuje, měli byste vyhledat odbornou pomoc.

Tipy, jak se vypořádat s přetížením v nové práci

Mnoho lidí dosáhne během prvních týdnů v novém zaměstnání svých limitů a cítí se přetíženi. Zde je několik tipů, jak se s tím vypořádat:

  • Věnujte čas seznámení se s novými kolegy a okolím. Nespěchejte a nenechte na sebe tlačit.
  • Pokud něčemu nerozumíte, ptejte se. Je naprosto normální, že na začátku nevíte všechno a musíte se to naučit. Proto neváhejte přijmout pomoc nebo o ni požádat.
  • Stanovte si malé cíle a oslavujte úspěchy, i když se zdají být malé. To vám pomůže udržet si motivaci a radost z práce.
  • Otevřeně si promluvte se svým nadřízeným o svých obavách a starostech. Společně můžete najít řešení nebo jinak nastavit priority.

Pokud si tyto tipy vezmete k srdci, budete se brzy cítit lépe a zbavíte se pocitu zahlcení.

ARWA Personaldienstleistungen s.r.o. vám okamžitě pomůže v novém zaměstnání

Pokud se cítíte v nové práci přetížení, společnost ARWA Personaldienstleistungen s.r.o. vám okamžitě pomůže. Poradíme vám a podpoříme vás při hledání nové práce, která vám bude lépe vyhovovat.

ARWA Personaldienstleistungen s.r.o
ARWA Personaldienstleistungen s.r.o

ucházejte se za 60 sekund

Jméno, Telefon, E-mailová adresa.

Více článků

Vzor životopisu

Úvod Životopis je základním kamenem každého úspěšného hledání práce. Je to první příležitost, jak udělat dojem na potenciálního zaměstnavatele a zdůraznit vaše dovednosti a zkušenosti.

SLEDUJTE HNED

Přetížení v novém zaměstnání – co dělat?