arwa.cz
Obsah

První den v práci: Jak se připravit a co si vzít s sebou

Obsah

První den v nové práci může být vzrušující i stresující zároveň. Ať už jste čerstvý absolvent nebo zkušený profesionál, správná příprava může pomoci učinit tento den hladším a pohodovějším. V tomto článku se podíváme na to, co byste si měli vzít s sebou a jak se připravit na první den v novém zaměstnání.

Jaké dokumenty bych měl/a vzít s sebou na první den?

Je důležité mít při sobě všechny potřebné dokumenty. To obvykle zahrnuje občanský průkaz nebo pas, pracovní smlouvu, bankovní údaje pro nastavení výplaty a jakékoli další dokumenty, které požadoval váš zaměstnavatel. Mít tyto dokumenty připravené znamená, že budete moci rychle a efektivně projít všemi administrativními procesy.

Co bych měl/a obléci na první den v práci?

Oblečení by mělo odpovídat firemní kultuře a dress code, který je pro danou pozici stanoven. Pokud nejste jisti, co přesně obléci, je lepší zvolit konzervativnější a profesionálnější outfit. Vždy je lepší působit příliš formálně než příliš neformálně. Případně se můžete předem zeptat svého nadřízeného nebo HR oddělení.

Jaké osobní předměty bych si měl/a vzít s sebou?

Kromě dokumentů je dobré mít u sebe i osobní předměty, které mohou být užitečné během dne, jako jsou psací potřeby, blok nebo notebook pro poznámky, láhev na vodu a svačinu. Také nezapomeňte na nabíječku k mobilnímu telefonu a případně sluchátka, pokud je to v práci povoleno.

Co bych měl/a vědět o prvním dni v práci?

První den bude pravděpodobně zahrnovat orientaci, zaučení a seznámení se s novými kolegy a pracovním prostředím. Buďte připraveni na to, že se setkáte s mnoha novými lidmi a získáte hodně nových informací. Je důležité být pozorný, otevřený a přístupný.

Jak mohu udělat dobrý první dojem?

Dobrý první dojem můžete udělat tím, že přijdete včas, jste dobře připraveni, máte pozitivní postoj a projevujete ochotu učit se a přizpůsobit se. Aktivní poslech a zapojení do konverzace ukáže vaši angažovanost a zájem o práci a tým.

Jaké jsou nejčastější chyby, kterým bych se měl/a vyhnout na první den?

Na první den byste se měli vyhnout příchodu na poslední chvíli nebo dokonce pozdě. Dále je dobré se vyvarovat přílišné rezervovanosti nebo naopak přílišného sdílení osobních informací. Není vhodné se zapojit do kancelářských pomluv nebo politiky, a měli byste se vyhnout kritizování bývalých zaměstnavatelů nebo kolegů.

Jak mohu efektivně navázat kontakt s novými kolegy?

Buďte otevření a přátelští, usmívejte se a buďte ochotní se představit ostatním. Můžete navázat konverzaci tím, že se zeptáte na obecné informace o firmě nebo konkrétní aspekty práce vašich kolegů. Networking během oběda nebo kávových přestávek může být také skvělou příležitostí k navázání kontaktů.

Jak si mohu organizovat informace, které získám během prvního dne?

Mějte u sebe zápisník nebo digitální zařízení, kam si můžete zapisovat důležité informace. Můžete si vytvořit seznamy úkolů, důležitých dat a kontaktů. Po návratu domů pak můžete informace zpracovat a uspořádat, aby byly snadno přístupné pro další pracovní dny.

Jaké jsou dobré otázky, které bych měl/a položit na první den?

Zeptejte se na firemní kulturu, očekávané pracovní výsledky, možnosti profesního růstu a jakým způsobem je nejlépe komunikovat s týmem a nadřízenými. Můžete se také zeptat na běžné pracovní postupy a jaké jsou priority pro vaši pozici.

Jak si mohu udržet pozitivní postoj, i když se cítím přeplněn/a novými informacemi?

Připomeňte si, že je zcela normální cítit se v první den přeplněný informacemi. Přijímejte to jako součást učícího procesu. Není očekáváno, že si vše zapamatujete hned první den. Důležité je ukázat ochotu učit se a adaptovat se. Nebojte se požádat o pomoc nebo objasnění, pokud něčemu nerozumíte.

Picture of ARWA Personaldienstleistungen s.r.o
ARWA Personaldienstleistungen s.r.o

ucházejte se za 60 sekund

Jméno, Telefon, E-mailová adresa.

Více článků

První den v práci: Jak se připravit a co si vzít s sebou