arwa.cz
Obsah

Průvodce psaním životopisu

Obsah

Průvodce psaním životopisu

Ať už se ucházíte o zaměstnání, usilujete o povýšení nebo píšete životopis, efektivní životopis je nezbytný. Životopis je váš příběh – je to, kdo jste a proč byste měli být vybráni. Může být rozdílem mezi tím, zda práci získáte nebo ne. V této příručce vám řekneme vše, co potřebujete vědět o tom, jak napsat účinný a přesvědčivý životopis, který vám pomůže vyniknout mezi konkurencí.

Na co ve svém životopise nesmíte zapomenout? Top 3 rady

1. Poznejte své publikum

Než začnete psát životopis, je důležité pochopit, kdo je vaše publikum a co u kandidáta hledá. Pokud se ucházíte o nové zaměstnání, zaměřte se na zdůraznění svých relevantních dovedností a kvalifikace, a také všech úspěchů, kterými se odlišujete od ostatních uchazečů. Pokud usilujete o povýšení v rámci své současné pozice, zdůrazněte všechny pozitivní přínosy, které jste dosud pro společnost vykonali a vysvětlete, proč z vás dělají ideálního kandidáta na danou pozici.

2. Začněte s osnovou

Jakmile víte, kdo je vaším publikem, vytvořte si před napsáním celého životopisu osnovu všech informací, které je třeba do něj zahrnout. To pomůže zajistit, aby byly zahrnuty všechny nejdůležitější informace a nic nebylo omylem vynecháno. Vypište vše, co by mohlo potenciálně posílit vaši žádost, jako je vzdělání nebo pracovní zkušenosti, které by vám mohly poskytnout výhodu oproti ostatním kandidátům.

3. Buďte kreativní

Při psaní životopisu pro žádosti o zaměstnání je důležité mít na paměti, že to není jen další životopis – je to také příležitost ke kreativnímu vyprávění příběhu a projevení osobnosti! Nebojte se do něj vnést trochu humoru, pokud je to možné, nebo použít zajímavý jazyk, abyste vysvětlili, čím jste jako uchazeč jedineční – to vám může skutečně pomoci odlišit se od ostatních uchazečů, kteří mohou pouze uvést svou kvalifikaci, aniž by do svého životopisu přidali nějaký další vkus nebo kreativitu. Prezentovat nějaká ocenění nebo vyznamenání? Byly v kariéře nějaké významné události? Takovéto detailněji zaměřené podrobnosti mohou mít zásadní vliv na vytvoření působivého a zapamatovatelného životopisu pro potenciální zaměstnavatele!

Co by měl životopis obsahovat?

Životopis je souhrn vaší praxe a celkově všech vašich dovedností. Měl by být velmi přehledný, aby personalisté během krátké chvíle, kterou mají na váš životopis, zjistili vše potřebné. Není potřeba se v něm příliš rozepisovat, stačí stručné odrážky a základní údaje, popřípadě krátké věty, které vše velmi vystihují. K osobnější formě představení slouží motivační a průvodní dopis, se kterým životopis posíláte. Tam už můžete být kreativnější a rozepsat se trochu více. Nevíte si rady s průvodním dopisem? Nebojte se, s tím vám také pomůžeme!

Jaký formát u životopisu zvolit?

Nejčastější formát životopisu je už dnes elektronický, tedy Word nebo životopis v PDF či Google dokument, pokud je vám to příjemnější a pohodlnější, většinou na tom nijak nezáleží. Délka životopisu by neměla být delší než dvě strany A4. Čím méně, tím lépe. Hlavně ať zde každý najde vše potřebné a důležité k získání vaší vysněné pracovní pozice! Výhodou je přehledná struktura a čistý design, ve kterém se personalista snadno zorientuje. Nemusíte se nijak starat o všelijakou grafiku a barvy. Každého zajímá pouze obsah, který se týká vás, ne vaše grafické schopnosti a dovednosti. Nejjednodušší cestou, jak dnes napsat životopis a na nic důležitého přitom nezapomenout, je použít předem připravený vzor, nebo ještě lépe přehledný on-line formulář na tvorbu životopisu zdarma. Možností je opravdu mnoho! Hlavně tento proces nepodceňte, pokud chcete uspět a získat práci!

Struktura životopisu

Základními položkami jsou kontaktní údaje, které se vždy musí nacházet v hlavní části hned na začátku vašeho životopisu.

Kontaktní údaje by měly obsahovat:

  • Vaše jméno i příjmení,
  • Adresu
  • Telefon.

Dále můžete uvést datum narození a přiložit svou fotografii. Zaměstnavatelé většinou dávají přednost životopisům, které mají přiloženou fotografii. Záleží to ovšem pouze na vašem rozhodnutí.

Další částí životopisu jsou osobní zkušenosti

Další skupinu zahrnují vaše pracovní zkušenosti, které tvoří hlavní část celého životopisu, proto si na jejich vypsání nechte záležet. Seřazují se chronologicky čili od nejnovější zkušenosti po ty nejstarší zkušenosti. Následuje vaše dosažené vzdělání, které doplňte o:

  • absolvované kurzy
  • školení
  • kurzy v zahraniční či vědecké stáže a další všelijaké praxe, které máte.

Nezapomeňte na vše důležité, co o sobě můžete říci! Nikdy nevíte, jaká informace ve vašem životopise vám může pomoci k finálnímu rozhodnutí o získání vaší pracovní pozice!

Nezapomeňte na ostatní dovednosti!

V otázce, jak sepsat životopis nesmí také chybět odpověď týkající se dalších vašich konkrétních schopností a dovedností, které vás mohou odlišit od ostatních uchazečů o danou pozici. Uveďte například své:

  • jazykové znalosti (umíte více cizích jazyků?)
  • počítačové dovednosti (umíte v excelu, wordu či jste zkušený ajťák a umíte programovat?)
  • jste držiteli řidičského průkazu (máte řidičský průkaz na kamion či normální automobil?)
  • Na závěr se většinou uvádí vaše zájmy a koníčky, které mohou personalistům napovědět více o vaší osobnosti. Vyplatí se zvážit, které konkrétně uvedete ke konkrétní pozici. Ne vždy se dané dovednosti hodí k pozici, na kterou se ucházíte. Na to vždy pamatujte, ať váš životopis zbytečně nepřehltíte zbytečnými informacemi!

Pravdivost je základ

I když vás může lákat si životopis trochu poupravit, vždy se raději držte pravdy. Česká republika je malý stát a nikdy nevíte, zda se k vašemu novému zaměstnavateli nedostane pravda! A pokud to personalista zjistí, velmi rychle s vámi jednání skončí a máte po nové pracovní kariéře. Může se také stát, že si váš potenciální zaměstnavatel o vás sám bude zjišťovat informace a následně si je ověřovat. Může také kontaktovat vašeho bývalého zaměstnavatele. Vše je možné, a proto je to také dalším důvodem, proč u svého životopisu nelhat!

Pravopis

Než odešlete hotový životopis, dejte ho přečíst někomu blízkému, o kom víte, že má pro češtinu či jiný jazyk cit a kdo vás dobře zná. Získáte tak zpětnou vazbu nejen na gramatiku, ale také na logické uspořádání životopisu. Může vám to pomoci váš životopis doladit do finální verze.

Jak napsat životopis pokud nemám praxi?

Pokud nemáte žádné zkušenosti, může se váš životopis zdát skličující. Existují však způsoby, jak napsat životopis bez zkušeností, který na potenciální zaměstnavatele zapůsobí.

  1. Začněte tím, že se zaměříte na své silné stránky a všechny dovednosti nebo talenty, které máte a které jsou relevantní pro práci, o kterou se ucházíte.
  2. Poté zdůrazněte všechny dobrovolnické práce, stáže nebo jiné programy, kterých jste se zúčastnili a které ukazují, že máte dovednosti a znalosti potřebné pro danou pozici.
  3. Nakonec nezapomeňte uvést všechny relevantní kurzy nebo školení, které jste absolvovali. Pokud věnujete čas přípravě dobře napsaného a informativního životopisu, budete mít jistotu, že vyčníváte z davu i bez zkušeností! Nemusíte se tedy bát, že by vás to nějak znevýhodnilo. Pokud se o danou pozici opravdu budete zajímat a dáte upřímně najevo, že o ni stojíte, jistě svou vysněnou práci dostanete!

Pokud se někdy budete ucházet o pracovní pozici s personální agenturou ARWA, máte to štěstí, že pro práci s Arwou nepotřebujete učňovské vzdělání. Učňovská praxe je skvělý způsob, jak získat pracovní zkušenosti a dovednosti. Ale co kdybyste mohli získat stejné výhody, aniž byste se museli zavázat k učňovskému vzdělání? Společnost Arwa nabízí jednoduchou práci bez nutnosti vzdělání, takže se můžete naučit novým dovednostem a získat praktické zkušenosti bez dlouhodobého závazku! Hledáte práci bez praxe? My vám ji rádi pomůžeme najít!

Jak napsat životopis, pokud se ucházím o brigádu?

Při žádosti o dočasnou práci neboli o brigádu je důležité přizpůsobit životopis konkrétní pozici, o kterou máte zájem. Začněte tím, že jasně zdůrazníte všechny relevantní zkušenosti a dovednosti, které máte a které odpovídají požadavkům dané pracovní pozice. Pokud nemáte mnoho zkušeností, zaměřte se na jiné aspekty svého životopisu, které by mohly zaměstnavatele zajímat, například na dobrovolnickou práci, stáže nebo mimoškolní aktivity. Důležité je také dbát na to, aby váš životopis neobsahoval chyby a byl dobře čitelný! Používejte jednoduchý jazyk a jasné formátování, aby zaměstnavatel rychle pochopil, proč se na danou pozici hodíte právě vy. Dodržováním těchto tipů zajistíte, že váš životopis vynikne, a zvýšíte tak své šance na získání požadované brigády. Hledáte-li teprve jakoukoliv brigádu či práci a jste student, ARWA má také pro vás řešení! ARWA nabízí ideální práce pro studenty!

Jak funguje spolupráce s personální agenturou ARWA?

Hledáte přímou cestu k zaměstnání? Podpoříme vás v dalším kariérním kroku ve vašem životě! To znamená, že vám my najdeme práci, najdeme vám toho pravého zaměstnavatele a vy nemusíte dělat téměř nic! Vše je jen na nás!

Celý proces je:

  • Zcela individuální
  • Zcela účelový
  • Velmi jednoduchý

Společnost ARWA je tu pro vás, a proto vám vždy rádi poradíme při hledání práce a hlavně se zaměříme na stáže a práce pro absolventy.

Co je práce pro absolventy?

Práce pro absolventy jsou pro uchazeče s vysokoškolským vzděláním. Absolventská práce je často zaměňována s absolventskou prací, ale to je zcela jiná věc. Absolventi mohou pracovat i na místech, která nevyžadují diplom!

Stáž vs. práce pro absolventy

Nevíte, jaký je rozdíl mezi stáží a prací pro absolventy? Nevadí, rádi vám s tím pomůžeme a vše vám podrobně vysvětlíme!

Co je to stáž?

Stáže se od absolventských prací liší především tím, že jsou zaměřeny na studenty, kteří hledají pracovní zkušenosti ve svém oboru. Stáž může být na částečný nebo plný úvazek a může být placená či neplacená.

Jak si během studia najít práci?

Hledání práce při studiu se nijak výrazně neliší od klasického hledání práce. Jsou dvě možnosti:

  • buď se ucházíte o otevřenou pozici
  • nebo vás zaměstná personalista.

Pokud nemáte žádné předchozí zkušenosti, není se čeho bát. Je třeba jen najít tu správnou pracovní agenturu, která vám pomůže. Během studia je rozumné, aby si každý pořádně rozmyslel, kde chce v budoucnu pracovat a co chce vlastně dělat, aby jej práce především bavila. Nikdo přece nechce dělat celý život takovou práci, do které by se nám nechtělo, a na kterou bychom si neustále stěžovali. Práce při studiu je ideální na vyzkoušení si různých pracovních pozic a zjišťování, která práce vás baví a která nikoliv.

Stále hledáte svou vysněnou práci? Pošlete nám svůj životopis!

Napsat přesvědčivý životopis pro žádosti o zaměstnání nemusí být obtížné – s naším dokonalým průvodcem ho zvládne vytvořit každý! Když pochopíte, jaký typ informací by měl být obsažen v jednotlivých typech životopisů (životopis bez zkušeností; životopis pro brigádu; životopis pro nové zaměstnání), budete kreativní s technikami vyprávění a zahrnete drobné detaily, jako jsou získaná ocenění nebo vyznamenání – potenciální zaměstnavatelé uvidí, proč by si měli vybrat právě VÁS! Pamatujte – při vytváření zapamatovatelného životopisu záleží na každém detailu! Nevíte si rady, kde začít vaši vysněnou práci hledat? Kontaktujte nás! My vám rádi pomůžeme nastartovat vaši profesní kariéru!

ARWA Personaldienstleistungen s.r.o
ARWA Personaldienstleistungen s.r.o

ucházejte se za 60 sekund

Jméno, Telefon, E-mailová adresa.

Více článků

Vzor životopisu

Úvod Životopis je základním kamenem každého úspěšného hledání práce. Je to první příležitost, jak udělat dojem na potenciálního zaměstnavatele a zdůraznit vaše dovednosti a zkušenosti.

SLEDUJTE HNED

Průvodce psaním životopisu