arwa.cz
Obsah

Průvodní dopis v zaměstnání

Obsah

Průvodní dopis si lidé často pletou s motivačním dopisem. V tomto článku vám vysvětlíme, jak se tyto dopisy od sebe liší a i to, jak jej napsat. Potřebujete napsat průvodní dopis, ale nevíte si rady? My vám se vším pomůžeme! Pokračujte ve čtení článku a dozvíte se, jak jej napsat!

Průvodní dopis: Co to je a jak se liší od motivačního dopisu?

Průvodní dopis je text, který je nutné zaslat spolu se životopisem a motivačním dopisem, když se ucházíte o nové zaměstnání. Níže se podívejte na rozdíly mezi nimi, abyste věděli, jaké by to mělo být a nepletli si je.

Charakteristika průvodního dopisu

Průvodní dopis má následující vlastnosti, kterých byste si měli být vědomi při jeho psaní:

  • Napište ho do těla e-mailu,
  • zachovejte krátký formát několika vět,
  • nikdy na něj nezapomeňte, protože díky němu o vás personalista vytváří první dojem,
  • na rozdíl od motivačního dopisu byste jej měli napsat vždy,
  • nemusí to být příliš formální.

Motivační dopis: Co to je?

Motivační dopis je úvodní dopis, který zdůrazňuje vaše klíčové úspěchy a motivaci pro danou pozici. Dobře napsaný motivační dopis vám může zajistit pohovor, zatímco špatně napsaný vám může zabránit v tom, abyste byli pozváni na pohovor. V tomto příspěvku na blogu probereme vše, co potřebujete vědět o tom, jak napsat motivační dopis včetně toho, co do něj zahrnout a co ne, tipy na formátování a šablon motivačních dopisů.

Co je třeba zahrnout do motivačního dopisu

Existují určité věci, které byste měli při psaní motivačního dopisu zvážit, aby byl co nejúčinnější. Nejprve byste se měli představit a určit konkrétní pozici, o kterou máte zájem. Budete také chtít zdůraznit své klíčové úspěchy a kvalifikace pro tuto roli. Nakonec chcete vyjádřit svůj zájem o společnost a vysvětlit, proč byste byli pro danou organizaci vhodným kandidátem.

Co do motivačního dopisu neuvádět

Při psaní motivačního dopisu byste se také měli vyvarovat určitých věcí. Pro začátek neopakujte informace, které jsou již uvedeny ve vašem životopise. Kromě toho se vyvarujte toho, abyste působili zoufale nebo namyšleně – nikdo nechce zaměstnat někoho, kdo působí dojmem, že hledá jen nějakou práci nebo že má na pozici, o kterou se uchází nárok. A nakonec nezapomeňte na korekturu motivačního dopisu – pravopisné a gramatické chyby na potenciální zaměstnavatele dojem neudělají!

Jak napsat průvodní dopis?

Psaní průvodního dopisu musí splňovat několik kritérií. Obecně platí zásada používání formálního jazyka. Nejprve byste se však měli podívat na jejich webové stránky, kde zjistíte, jakým směrem se společnost ubírá. Doporučuje se psát krátké emaily, ve kterých řeknete to nejdůležitější – proč na pozici reagujete a proč jste tím správným kandidátem. Plocha by měla být mezi čtvrtinou a půlkou stránky A4. Vždy vytvořte nový a originální motivační dopis! Zkušený personalista rozpozná zkopírované texty a pravděpodobně vás vyloučí z výběrového řízení. Poslední, neméně důležitou radou je klást důraz na pravopis a typografickou správnost. Snažte se vyhnout hrubostem a zaměřte se na význam textu. Není nic horšího než narychlo vytvořený a odeslaný text, který si nezkontrolujete a není pravdivý. Pokud si nejste jisti, který z nich je správný, požádejte někoho, aby ho za vás zkontroloval a v případě potřeby jej opravte.

Vzor průvodního dopisu

Zde jsme pro vás připravili vzor průvodního a motivačního dopisu, abyste rozpoznali rozdíl mezi nimi. Můžete se tedy inspirovat a podívat se, jak by měl dopis vypadat nejen formálně, ale především obsahově. Neuškodí zmínit projekt, na kterém pracujete nebo jste ho nedávno dokončili. Stručně napište, o co šlo a jakou máte zodpovědnost. Můžete také uvést dovednosti. To dává personalistovi představu o tom, co děláte, co se vám líbí a jaké jsou vaše silné stránky.

Vzorový motivační dopis č. 1

Uveďte koho se to týká

Píši vám v souvislosti s pozicí marketingového manažera ve společnosti XYZ. Jsem přesvědčen, že mám dovednosti a kvalifikaci potřebnou pro tuto pozici, stejně jako odhodlání a motivaci potřebnou k tomu, abych na této pozici vynikl

Na své současné pozici marketingového asistenta ve společnosti ABC Corporation jsem byl zodpovědný za vývoj a realizaci marketingových kampaní, které zvýšily prodej o XX %. Jsem přesvědčen, že bych mohl přinést své zkušenosti a odborné znalosti do společnosti XYZ Corporation a přispět k dalšímu úspěchu organizace

Děkuji vám za váš čas a pozornost – těším se, že se brzy ozvete!

S pozdravem,

[Vaše jméno]

Vzorový průvodní dopis č. 2

S nadšením jsem se seznámil s nabídkou volného pracovního místa na pozici [ název pozice ] ve společnosti [ název společnosti ]. Na základě mého průzkumu [ společnost ], jejích hodnot a poslání jsem přesvědčen, že se jedná o organizaci, kde se mi bude dařit a kde mohu být cenným přínosem.

Ve své současné pozici [ název pracovní pozice ] jsem byl/a zodpovědný/á za [ povinnosti ]. Tyto zkušenosti mi pomohly rozvinout silné [ dovednost 1 ], [ dovednost 2 ] a [ dovednost 3 ] dovednosti, které by podle mého názoru byly v této funkci cenné. Kromě toho mě mé zkušenosti naučily, jak důležité je poskytovat vynikající služby zákazníkům/péči o pacienty/atd., což se dobře shoduje se závazkem [ společnosti ] poskytovat skvělé [ výrobky/služby ].

Děkuji, že jste věnovali čas posouzení mé žádosti – těším se, že se brzy ozvete!

S pozdravem ,

[ Vaše jméno ]

Jak by průvodní dopis neměl vypadat

Dobrý den,

mám zájem o vaší pracovní pozici XYZ. Zasílám svůj životopis a motivační dopis.

S pozdravem

[ Vaše jméno ]

Časté chyby u průvodních dopisů

Univerzální text motivačního dopisu je jedním z nejhorších prohřešků, které vám mohou zavřít dveře k osobnímu setkání a pohovoru v dané společnosti. Personalisté se často potýkají i s dalšími chybami, které zní následovně:

  • Průvodní dopis není přizpůsoben pozici.
  • Text je příliš dlouhý a je nečitelný.
  • Chybí zmínka o motivaci.
  • Hodně se opakují údaje uvedené v životopise.
  • Dopis je& ; nedůvěryhodný.
  • Průvodní dopis obsahuje pravopisné chyby.

Mohu získat zaměstnání bez průvodního dopisu?

Zdá-li se vám psaní průvodního či motivačního dopisu příliš složité a zdlouhavé, je tady i další možnost. Některé personální agentury přijímají zaměstnance bez těchto podmínek! Stačí jen najít tu správnou personální agenturu, která vám se vším pomůže a poradí! Jedna z nejlepších personálních agentur nejen v Německu, ale i v České republice, je personální agentura ARWA. Níže vám blíže vysvětlíme, jak to celé chodí a jak a kde začít.

Co je personální agentura?

Mnoho lidí si klade otázku, co se rozumí pod pojmem personální služby a jak funguje poskytovatel personálních služeb. Nyní vám vysvětlíme, proč se mnoho firem i jednotlivců spoléhá na personální služby.

Jaký je rozdíl mezi pronájmem a umístěním zaměstnanců?

Personální služby jsou službou a zastřešujícím pojmem pro pronájem a zprostředkování zaměstnanců. Personální leasing neboli pronájem je dočasné přidělení uchazeče k zákazníkovi. Umístění je situace, kdy je uchazeč umístěn přímo do klientské společnosti. V případě zprostředkování zaměstnání je pak novým zaměstnavatelem klientská společnost, nikoliv poskytovatel personálních služeb.

Jaký je první krok k vysněnému zaměstnání?

Hledáte přímou cestu k získání vysněného zaměstnání? Podpoříme vás na dalším kroku uskutečňování vaší kariéry na cestě k trvalému pracovnímu poměru.

  • Zcela individuálně.
  • Zcela cíleně.
  • Zcela jednoduše.

Nechte si od nás poradit – všechno, co k tomu potřebujeme, je vaše iniciativní žádost o práci. Naučíme vás poznávat vaše kvalifikace, představy a přání. Nabízíme vám výlučně trvalé pracovní poměry u atraktivních zaměstnavatelů, které přesně odpovídají vašemu profilu a představám!

Jaké jsou výhody spolupráce s personální agenturou ARWA?

  • Podpoříme vás při prvním či opětovném nástupu do zaměstnání.
  • Obdržíte: Zaručenou mzdu, atraktivní plat.
  • Stanete se součástí našeho celistvého systému péče s kompletním servisem.
  • Z pozice vašeho osobního poradce v otázkách kariéry pro vás přesně vyhledáme odpovídající nabídky práce. Budeme vás doprovázet během celého procesu zprostředkování a jako kompetentní partner vám poskytneme naši podporu.
  • Během této spolupráce od nás dostanete hodně, ale fakturu za to od nás nikdy nedostanete. Ano, vše je zdarma!

Jaké jsou služby na vaší cestě k trvalému pracovnímu poměru?

  • Spojujeme kvalifikované pracovní síly s naším know-how.
  • Pro vaši budoucnost vám najdeme toho vytouženého zaměstnavatele.
  • V síti společnosti ARWA budete mít neomezené možnosti přístupu k perspektivním odborným a vedoucím pozicím.
  • V síti společnosti ARWA jsou početné podniky zákazníků z celé České republiky.
  • Zajistíme Vám neomezený přístup k bezvadným pracovním pozicím před všemi ostatními.
  • Kompletní servis: Budeme Vás doprovázet během celého procesu zprostředkování a jako kompetentní partner Vám poskytneme naši podporu.

Bezplatně a hlavně nezávazně

Dostanete svou vlastní kontaktní osobu. Pobočky společnosti ARWA jsou po celém Německu a ve vaší blízkosti v České republice!

Jak mohu kontaktovat společnost ARWA?

Jsme vám k dispozici pro dotazy, žádosti a zpětnou vazbu a těšíme se na vaše odpovědi! Můžete nás kdykoli kontaktovat telefonicky, e-mailem nebo prostřednictvím chatu na domovské stránce arwa.cz.

Jak se mohu přihlásit u společnosti ARWA?

Přihlásíte se jednoduše a pohodlně pomocí jejich online formuláře. Pokud máte nějaké dotazy, můžete ARWU navštívit osobně na nějaké z poboček, a to buď v Ostravě nebo v Karlových Varech. Pobočka v Ostravě se nachází na Jiráskově náměstí a pobočka v Karlových Varech se nachází na ulici Dr. Davida Bechera.

Proč bych se měl ucházet o práci ve společnosti ARWA?

Je to snadné hledání práce, kompetentní poradenství a velký výběr pracovních nabídek. Uchazeči mohou být zpočátku zahlceni velkým množstvím pracovních nabídek. Proto vám nabízíme pracovního asistenta, který vás podpoří při hledání práce a navrhne vám vhodné pracovní nabídky. Je zde také možnost podat iniciativní žádost.

Věříme, že vám článek pomohl zorientovat se v pojmech a přinesl potřebnou inspiraci. Přejeme vám mnoho úspěchů při hledání nového pracovního místa! V nejlepším případě kontaktujte společnost ARWA, která vám najde vaši vysněnou práci bez zdlouhavých průvodních dopisů!

ARWA Personaldienstleistungen s.r.o
ARWA Personaldienstleistungen s.r.o

ucházejte se za 60 sekund

Jméno, Telefon, E-mailová adresa.

Více článků

Vzor životopisu

Úvod Životopis je základním kamenem každého úspěšného hledání práce. Je to první příležitost, jak udělat dojem na potenciálního zaměstnavatele a zdůraznit vaše dovednosti a zkušenosti.

SLEDUJTE HNED